Rhenus Contract Logistics

03.10.2016 | Branchenieuws | 1141 keer bekeken
Rhenus bouwt logistiek pronkstuk in Tilburg

Rhenus Contract Logistics laat in Tilburg langs de A58 een futuristisch distributiecentrum bouwen. Het centrum, gebouwd door ontwikkelaar DOKVAST, krijgt een futuristisch ontwerp en wordt onder meer voorzien van automatisch dimmende led-verlichting, drievoudig isolatieglas en zonnepanelen.

Het gebouw draagt de naam NewLogic III en zal een oppervlakte van 60.400 vierkante meter beslaan, waarvan 40.000 vierkante meter warehouse, 3.400 vierkante meter kantoor en 17.000 vierkante meter Value Added Logistics (VAL). Het gebouw is uit te breiden met nog eens 15.000 vierkante meter VAL. Eind 2017 start de bouw van het pand. In het derde kwartaal van 2018 betrekt Rhenus Contract Logistics het gebouw.

Volgens de ontwikkelaars kenmerkt het nieuwe distributiecentrum op bedrijvenpark ‘Het Laar’ zich door de flexibiliteit qua indeling. Er wordt gebruik gemaakt van compartimentering, een hoge vloerbelasting, 45 dockdeuren en uitbreidingsmogelijkheden ten aanzien van de mezzaninevloeren.

Duurzaamheidsscore
DOKVAST en Rhenus verwachten dat het gebouw zal worden beoordeeld met een BREAAM ‘Outstanding’-score. Het gebouw NewLogic II in Tilburg, de voorganger van het gebouw van Rhenus, is al één van de meest duurzame gebouwen van Nederland. NewLogic II, waar autofabrikant Tesla is gehuisvest, ontving van BREEAM een duurzaamheidsscore van 91,18 procent. Ook met het nieuwe NewLogic-pand wil DOKVAST hoog scoren. Naast het gebruik van duurzame materialen, led-verlichting en isolatieglas, wordt er ook een warmtepomp in het gebouw geplaatst. Daarnaast zet DOKVAST een applicatie in, genaamd Building Dashboard, waarmee het gebouw op een efficiënte manier kan worden onderhouden. 

Energieneutrale bedrijfsvoering door zonnepanelen
Zonnepanelen op het dak van de verschillende distributiecentra van Rhenus moeten ervoor zorgen dat het bedrijf energieneutraal kan werken. Ook het gehele dak van NewLogic III wordt van zonnepanelen voorzien. Dit moet ruim 3,5 Megawatt aan stroom opleveren. Ook op panden van Rhenus in Eindhoven worden zonnepanelen geplaatst. Gezamelijk wekken deze panden 15 Megawatt aan storom op, genoeg voor de complete bedrijfsvoering van Rhenus.

Redactie LogistiekProfs